Kalkverf overschilderen

Je hebt een prachtige Fresco kalkverf wand, maar je bent toe aan wat anders. Of je gaat misschien wel verhuizen en in je nieuwe woning is de Fresco kalkverf toegepast, maar het is niet helemaal jou ding. Wat moet je doen? Lees onderstaand artikel en kom alles te weten over kalkverf overschilderen.

Wat is kalkverf?

De Fresco Kalkverf van Pure and Original is een type verf op basis van natuurlijke ingrediënten. Het staat bekend om zijn matte en poederachtige uitstraling. Evenals het vermogen om een rustieke, authentieke uitstraling te creëren op de muren. Kalkverf wordt vaak gebruikt voor decoratieve toepassingen. Kalkverf aanbrengen kan een unieke textuur en uitstraling geven aan interieurs.

Fresco oxford blue
Marrakech walls overschilderen

Kalkverf overschilderen, kan dat?

Ja zeker is dat mogelijk. Maar de Fresco kalkverf en de Marrakech Walls zijn poederige verven met een open structuur. Deze zijn dus niet zomaar over de schilderen met de eerste beste verf.

Is de Fresco Kalkverf geseald met de Dead Flat Eco Sealer? Dan is het van belang om eerst de Sealer kapot te schuren. Dit kun je het beste doen met een kleine schuurmachine en P240. Mocht je het reliëf van de kalkverf te veel aanwezig vinden, kan je deze ook schuren.

Vervolgens dien je de Fresco Special Fix aan te brengen. Nadat deze is aangebracht, kun je aan de slag met de gewenste verf.

Wat heb ik nodig voor het overschilderen van kalkverf?

Voor het overschilderen van kalkverf is Fresco Special Fix zeer geschikt. De Special Fix is een fixeer voor bestaande ondergronden welke ongebluste kalk bevatten. Maar deze fixeer is ook uiterst geschikt voor oude kalkverflagen. Het doel is deze bestaande lagen te fixeren zodat ze hechting bieden aan (niet mineralen) wandverven.

In andere situaties voldoet de Wallfix van Pure and Original.

Fresco special fix voor kalkverf overschilderen
Elephant skin Fresco
Elephant skin, Fresco

Welke verf kan over kalkverf?

In principe kan je met iedere gewenste verf over de kalkverf heen.

Wil je opnieuw een Fresco kalkverf aanbrengen, maar dan in een andere kleur? Dan kun je er zo overheen, mits de kalkverf niet geseald is & er geen vlekken opzitten. Zijn deze wel aanwezig dan raden wij aan om de wand te schuren en vervolgens eerst een laag Wallprim op kleur aan te brengen.

Wil je de Elements High Gloss aanbrengen? Dan kun je dit direct toepassen als de Fresco Kalkverf droog is. Let wel op, dat je geen sealer aanbrengt.

Ga je aan de slag met de Classico krijtverf of een andere latex? Dan dien je altijd eerst de Fresco Special Fix toe te passen.

Verf bladdert van de muur, en nu?

Als je niet de geadviseerde stappen volgt met het aanbrengen van de verf, kan er een ongewenst eindresultaat optreden. Zoals de verf die van de muur afbladdert.

Als je verf gaat bladderen zit het dus los. Verf hecht wel aan poeder, maar poeder zelf licht los. Hierdoor valt de verf met de poeder van de muur. Het is dus belangrijk om de ondergrond op de juiste manier te fixeren.

Het is belangrijk om eerst alle losliggende stof, oude verfresten en stucwerk te verwijderen. Neem vervolgens het oppervlak af en ontvet de muur. Geef de muur ook de tijd om te drogen. Breng vervolgens de Fresco Special Fix aan. Zodra de Fresco Special Fix goed droog is, kan je aan de slag met je nieuwe verf.

Verf bladdert van muur

Je durft de klus aan

Je bent ondertussen wat wijzer geworden en durft de klus aan. Je gaat kalkverf overschilden. Succes! Vergeet de Special Fix niet te bestellen.

Tip! Houdt onze InstagramFacebook of Pinterest in de gaten voor nog meer inspiratie.