Meubels schilderen

Je kent het wel, je hebt een prachtig meubel maar de kleur past niet (meer) zo mooi in je interieur. Het is zonde om het meubel weg te doen, maar kun je het schilderen? En welke verf kun je dan het beste gebruiken? Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuzes voor het schilderen van de meubels. Hieronder vertellen wij je meer over wat je het beste kunt doen.

Kun je alle meubels schilderen?

Met een beetje geduld en handigheid maak je van oude meubels weer ware pronkstukken die jaren mee kunnen. In principe is het mogelijk om alle meubels te schilderen. Maar het is vooral heel belangrijk om te weten wat voor een product is gebruikt als afwerklaag om het meubel. Of is het meubel onbehandeld? Dit is alles bepalend voor de vervolg stappen. Niet alleen welke stappen je moet ondernemen om je meubel verf klaar te maken, maar ook voor welke verf je moet kiezen.

Welke verf heb je nodig om je meubels te schilderen?

In de collectie van Pure and Original zijn diverse verven geschikt voor een houten ondergrond. Zo is het mogelijk om de Classico krijtverf aan te brengen, maar kun je ook kiezen voor een Fresco kalkverf of zelfs een lak verf zoals de Traditional paint Eggshell.

Maar wat is wat? De Classico krijtverf is een matte poederachtige ‘muurverf’ die ook uitermate geschikt is op houten ondergronden.

De Fresco kalkverf is een matte kalkverf waarbij je zelf het eindresultaat bepaald. Dit bepaal je door te kiezen met welke slag je aan de gang gaat. Ga voor een levendig effect door de verf ‘kriskras’ aan te brengen en voor een landelijk effect door het verticaal aan te brengen.

De Marrakech Walls is een betonlook verf. Door de dikte van de verf in combinatie met de nabewerking met een spatel ontstaat er ook echt een relief.

De Traditional paint is een lakverf geschikt voor binnen en buiten. De Traditional paint Eggshell heeft een zijdeglans afwerking en de Traditional paint High Gloss een hoogglans afwerking.

Hoe behandel ik mijn ondergrond?

Om erachter te komen met welk product het meubels behandeld is, kun je het beste het volgende doen. Breng een druppeltje terpentine aan op het meubel. Wanneer het druppeltje het hout blank maakt, betekent dat dat je meubel behandeld is met een olie- of waslaag. Alle andere gevallen betreft het lak of vernis. Uiteraard is het ook mogelijk dat je meubel nog helemaal niet behandeld is.

Is je meubel behandeld met een olie of waslaag? Dan zul je het meubel geheel kaal moeten schuren. Ongeacht het type verf van Pure and Original wat je later wilt aanbrengen. Bij een oude waslaag helpt om eerst aan de gang te gaan met schuurwol & een wasverwijderaar voordat je verder gaat schuren.

Is je meubel behandeld met een lak of vernis laag? Dan is het van belang om de ondergrond licht op te schuren. Je meubel hoeft in dit geval niet helemaal kaal.

Is je meubel onbehandeld? Dan hoef je deze uiteraard niet meer te schuren.

Hoe breng je de verf aan?

Nadat je de ondergronden goed schoon hebt gemaakt & geschuurd is het tijd om aan de slag te gaan met een primer. Onder iedere verf raden wij aan om de Omniprim Pro te gebruiken. Deze primer kan opgezet worden met een lakroller, maar ook met een kwast.

Ga je aan de slag met de Classico krijtverf? Dan kun je na de primer 2 lagen krijtverf aanbrengen. Je kunt deze aanbrengen met een roller voor een glad en strak resultaat. Vindt je het mooi om de kwast strepen te zien? Dan kun je het beste aan de slag met een platte kwast.

Ga je aan de slag met de Fresco kalkverf? Na het aanbrengen van de Omniprim Pro kun je 2 lagen Fresco Kalkverf toepassen. De Fresco Kalkverf kun je het beste opzetten met een langharige blokkwast.

Ga je aan de slag met de Marrakech Walls? Dan kun je na het aanbrengen van de primer de Marrakech Walls opzetten met een langharige blokkwast. Vervolgens bewerk je het meubel na met een spatel.

Ga je aan de slag met de Eggshell of High Gloss? Na het aanbrengen van de Omniprim Pro kun je 2 lagen Eggshell of High Gloss aanbrengen. Op grote gladde oppervlakken kun je dit het beste doen met een roller en bewerkte / kleine oppervlakken met een kwast.

Moet je de verf nog beschermen?

De Fresco kalkverf en Marrakech Walls kun je nadien beschermen met de Dead Flat Eco Sealer. Deze zorgt ervoor dat je meubel vuil & waterafstotend is. Of je het meubels moet beschermen hangt volledig af van zijn functie. Als het meubel veel wordt gebruikt en in contact kan komen met water, raden wij het zeker aan om het te beschermen.

Welke kleuren zijn er?

Je bent erover uit: je durft het klusje aan en je gaat je meubels schilderen. Mooi! Nu kun je op zoek gaan naar een mooie kleur. Bij Van Losenoord kun je terecht voor allerlei soorten kleuren van Pure and Original. De Classico krijtverfTraditional paint Eggshell Traditional paint High Gloss zijn maar liefst in 190 kleuren beschikbaar. De Fresco kalkverf & Marrakech walls zijn in 173 kleuren beschikbaar. Voor een overzicht van alle kleuren verwijzen wij je graag naar het kleurenoverzicht.

Bestel een kleurenkaart of A5-kleurenstaal om te checken hoe de kleur op jouw muur staat. Super handig! Bestellen kun je eenvoudig op de webshop of maak een afspraak bij ons in de winkel.

Tip! Houdt onze InstagramFacebook of Pinterest in de gaten voor nog meer inspiratie.