Oude meubels doorschuren (pimpen) met Pure and Original Krijtverf

Oude meubels pimpen is helemaal in. Met een beetje geduld en handigheid maak je van je oude meubels weer ware pronkstukken die weer jaren mee kunnen. Als je weet hoe je oude meubels moet opknappen, kan je in een paar uur een meubelstuk een volledige verandering geven. Wij van Pure and Original adviseren en helpen je graag.

Doorschuren van Krijtverf op meubels

Het aanbrengen van krijtverf in verschillende kleuren en vervolgens de Krijtverf doorschuren , is een hele populaire techniek om oude meubels en accessoires een verouderde uitstraling te geven met een persoonlijk tintje.

De doorschuur techniek is eenvoudig uit te voeren en geeft een uniek eigen resultaat. 

Krijtverf voor meubels

Krijtverf bestaat al heel lang, maar de laatste jaren is het weer helemaal in. Geen wonder, want het is eenvoudig om te verwerken en krijtverf heeft een schitterende, zachte uitstraling. De Krijtverf van Pure & Original is in ruim 140 verschillende kleuren verkrijgbaar. Om gebruikte meubels te restylen, is krijtverf een handig product om te gebruiken. Het geeft een mooie matte uitstraling en je kunt er verschillende technieken mee uitvoeren. Doorschuren gaat met krijtverf ook gemakkelijker dan met glansverf. De kwast strepen zijn goffer dan bij lakverf.
Krijtverf is op waterbasis en blijft poreus waardoor de ondergrond niet wordt afgesloten. Maar is toch goed dekkend om het meubel van een nieuwe uitstraling te voorzien.

Waarmee is het meubel behandeld?

Over het opknappen van houten oude meubels gaan veel verhalen, sommige zijn juist, maar helaas zijn er ook veel fabeltjes…… Om u goed op pad te helpen, hebben wij van Pure and Original de werkwijze hier stap voor stap beschreven. Vooraf is het belangrijk om te weten waarmee het hout is behandeld. Doe dit door een druppeltje terpentine aan te brengen op het meubel. Wanneer het druppeltje het hout blank maakt, betekent dat dat je meubel behandeld is met een olie- of waslaag. Alle andere gevallen betreft het lak of vernis.

Meubels voorbewerken

Voor dat je het meubel gaat bewerken, moet je het eerst voorbereiden. Ga na of er oude waslagen op het meubel zitten. Oude waslagen kun je verwijderen met staalwol en wasverwijderaar. Zorg ervoor dat het te behandelen meubel goed droog is en behandel het eventueel nog met een ontvettingsmiddel (ammonia of st Marc).

Schuur de ondergrond goed op. Als het schuurpapier snel vol raakt, is dit een teken dat nog niet alle waslagen verwijderd zijn. Probeer bij het schuren zoveel mogelijk in de nerfrichting te schuren en zorg ervoor dat het hout stofvrij is als je met verven begint.

Grondverf ( Pure & Original Omniprim)

Voor een goede hechting van de Krijtverf is naast schuren ook een goede Primer nodig. De Primer zorgt voor een optimale hechting van de Krijtverf. De Omniprim van Pure & Original is met water te verdunnen en verkrijgbaar in ruim 140 kleuren. De Primer laat zich het beste aanbrengen met een platte kwast. Laat de primer 12 uur drogen voordat de Krijtverf wordt aangebracht.

Krijtverf aanbrengen

Voor dat de Krijtverf wordt aangebracht is het verstandig de Primer “licht” op te schuren (P120). De Krijtverf van Pure & Original is op waterbasis en is gebruiksklaar in het blik. Breng 1 laag Krijtverf aan met een platte kwast in. Doe dit zoveel mogelijk in richting van de houtnerf. Door een goede platte kwast te gebruiken, zal de verf al mooie kwaststrepen vertonen bij het drogen.

Doorschuren van de Krijtverf

12 uur nadat de Krijtverf is aangebracht mag het oppervlak geschuurd worden. Schuur met een grove schuurkorrel (P100) op enkele plaatsen van het meubel in de houtnerf richting. De Krijtverf zal hier gedeeltelijk verwijderd worden, waardoor het “oude – sleetse“ brocante effect ontstaat.

Beschermen van kwetsbare oppervlaktes
Oppervlaktes die veel te verduren zullen hebben, en die geverfd zijn met Krijtverf, kun je het beste met een sealer beschermen. (Pure & Original Dealflat Eco Sealer). Deze sealer is blank en heeft een zeer matte uitstraling. De sealer kan met een platte kwast in 2 dunne egale lagen worden aangebracht.  

Voordelen van Krijtverf

– Veegvast
– Is goed te reinigen
– Eenvoudig te verwerken
– Ruikt niet
– Op elke ondergrond toepasbaar
– Kan verdund worden met water
– Milieuvriendelijk

* GRATIS VERZENDEN  * ALTIJD EEN GOED ADVIES * SNELLE LEVERING  

Whitewash look, met verdunde Krijtverf

Een snelle en eenvoudige manier om je meubels  te white washen is om het meubel te bewerken met zeer sterk verdunde witte Krijtverf. Je hebt talloze mogelijkheden om het resultaat te beïnvloeden door de Krijtverf van Pure & Original wisselend te verdunnen. Door de tijd van intrekken van de Krijtverf te varieren van een langere of kortere, of door eenvoudig meerdere lagen aan te brengen. Hiermee kun je dus je whitewash dekkender of transparanter maken.

Breng de wash (verdunde krijtverf) aan met een brede kwast en veeg de overtollige wash er met een (niet pluizende) doek weer van af, doe dit altijde in de richting van de houtnerf. Hoe langer je de verdunde Krijtverf laat intrekken en hoe poreuzer (meer zuiging) van de ondergrond, hoe minder je de wash nog kunt uitvegen. Ook de hoeveelheid van verdunning met water bepaalt het eindresultaat. Doe daarom altijd eerst een proefstuk om je techniek te testen. Werk in kleine stukken, bijvoorbeeld plank voor plank. Dit voorkomt dat je aanzetten krijgt.

Of je de whitewash-laag nog moet afwerken, hangt af van de situatie. Een schilderijlijst, kast of kist hoef je eigenlijk niet af te werken, maar voor een tafelblad of dienblad is dat wel belangrijk. Je kunt de wash afwerken met de Pure & Original Dealflat Eco Sealer.